Een veilig toilet

Ook een toilet kunt u goed aanpassen zodat u het veilig kunt blijven gebruiken

Veilig gebruik maken van het toilet

Ook een toilet kunt u goed aanpassen zodat u het veilig kunt blijven gebruiken. Een toilet aanpassen in een bestaande woning heeft beperkingen vanwege de afmetingen. Idealiter is een toiletruimte 1.65 meter breed en 2.20 lang, maar zo ruim zijn de meeste toiletten niet. Uiteraard zijn er wel verschillende oplossingen om het gebruik van uw huidige toilet in elk geval veiliger te maken zonder dat u meteen een nieuwe toiletruimte hoeft te bouwen.

Wat maakt het toilet onveilig?

  • Een te hoog of te laag toilet. Let op: een hoog toilet is alleen een oplossing voor lange mensen. Vaak zijn beugels een betere oplossing voor het gaan staan en zitten.
  • Ontbreken van houvast. (Houvast zoeken bij een fonteintje is af te raden. Op den duur zal het losraken van de muur.)
  • Het toilet is te klein.

Mogelijke oplossingen

De hoogte van de toiletpot is afhankelijk van uw eigen lengte; neem niet automatisch een verhoogd toilet. Een te hoog toilet kan obstipatie (verstopping) veroorzaken: bij een toiletpot op de juiste hoogte staan uw voeten plat op de vloer. In veel gevallen kan een probleem bij het opstaan en gaan zitten op het toilet opgelost worden met een eenvoudige beugel aan de muur of met twee armsteunen naast het toilet, die minder belastend zijn voor de schouders.

Tips bij verbouwing van het toilet
Deurbreedte is 90 cm of breder en de drempel is maximaal 2 cm. Deur draait naar buiten open, dit scheelt ruimte in het toilet. Oppervlakte van het toilet - indien mogelijk minimaal 90 x 120 cm. Toiletpot is gemonteerd op de korte wand. Het toilet is bij voorkeur zwevend gemonteerd. Het toilet is nastelbaar, dat betekent dat de hoogte later aangepast kan worden.

Oplossingen voor het toilet op de slaapverdieping
Wanneer uw badkamer voldoende groot is, kunt u een toilet laten plaatsen. Indien het realiseren van een afvoer lastig is, kunt u kiezen voor een toilet met afvoer op de wastafelafvoer. Als alternatief kunt u ruimte maken in een van de slaapkamers. Desnoods plaatst u een toiletstoel boven.

Interesse in een huisbezoek?

Mijn Huis Op Maat werkt samen met veel gemeenten. Daar kunnen vrijwillige woonadviseurs op huisbezoek komen.

Woonadviseur vragen

Vrijwilligerscorner

Bent u vrijwillige woonadviseur voor Mijn Huis Op Maat? Meld u aan bij de vrijwilligerscorner.

Naar de vrijwilligerscorner