Brandveilig wonen

Brand kan iedereen overkomen met alle vervelende gevolgen van dien. Gelukkig kunt u zelf veel doen om de kans op brand te verkleinen. En als het onverhoopt toch gebeurt is het belangrijk dat u vroegtijdig gewaarschuwd wordt en weet hoe u vluchten moet. Want totdat de brandweer er is, bent u op uzelf en eventuele hulp van anderen aangewezen. 

De gevolgen van een brand zijn voor iedereen anders, het is logisch dat ouderen en mensen die minder mobiel zijn kwetsbaarder zijn als er brand uitbreekt. Een goede voorbereiding kan daarom levens redden. 

3 minuten is niks, snel weg bij brand

Sluit binnendeuren, plaats (gekoppelde) rookmelders en maak een vluchtplan 

Bij brand heeft u slechts 3 minuten om te vluchten. Zorg daarom dat u de rookmelders overal in huis goed kunt horen, ook met de binnendeuren dicht. Er wordt geadviseerd om alle binnendeuren te sluiten voordat u gaat slapen. Op die manier blijft de giftige rook nog enige tijd buiten de leefruimte waar u of een ander zich bevindt. Niet de brand, maar de rook vormt namelijk het grootste risico. Vooral wanneer u slaapt, want dan is uw reukorgaan uitgeschakeld. In geval van rook ruikt u dat dus niet. Een rookmelder detecteert de rook en waarschuwt u direct door hard geluid te maken, waar u wakker van wordt. Met meerdere gekoppelde melders wordt u sneller gewaarschuwd voor brand. Zo heeft u meer tijd om uzelf in veiligheid te brengen. Wanneer u aangewezen bent op hulp van anderen is het aan te raden om samen met hen uw vluchtplan te bespreken.  

Verklein de kans op brand:
10 tips op een rijtje

1. Koken: Zet een kookwekker en blijf tijdens het koken in de keuken.
Draag geen synthetische kleding tijdens het koken of trek een kookschort aan.

2. Stoken: Plaats een koolmonoxidemelder vlak bij de bron aan het plafond en test deze maandelijks.

3. Roken: Rook niet in bed of vlak voor het slapen in uw ‘luie’ stoel.

4. Elektrische apparaten: Overbelaste stekkerdozen kunnen brand veroorzaken. Sluit geen stekkerdozen op stekkerdozen aan. Sluit grote stroomverbruikers rechtstreeks aan op het stopcontact. Vergeet niet het filter van uw wasdroger na iedere beurt schoon te maken. Door de combinatie van stof en een hoge temperatuur kan brand ontstaan.

5.
Opladen: Laad uw elektrische apparaten nooit op in de vluchtroute en terwijl u slaapt.
Is uw apparaat opgeladen? Trek dan de stekker eruit.

6. Hoorbare rookmelders: Hang in iedere ruimte waar u tijdens het vluchten door heen moet een hoorbare rookmelder aan het plafond. Bij voorkeur melders die gekoppeld zijn. Dit zijn rookmelders die het signaal doorgeven aan elkaar.
Hoort u ze ook met de binnendeuren dicht en uw gehoorapparaat uit? Er zijn speciale rookmelders te koop. Vraag hiernaar bij uw audicien.

7. Reageren bij brand: Welk brandje durft u nog te blussen? Is de brand groter dan een voetbal? Wegwezen! Alles wat kleiner is mag u proberen te blussen met een brandblusser, blusdeken of een plens water. Let op: Vlam in de pan blust u nooit met water: zet het fornuis en de afzuigkap uit en doof het met een passende deksel.

8. Vluchten bij brand: Door de dikke rook wordt uw huis al snel onherkenbaar. Daarnaast gaat ademen moeizaam. Het is daarom belangrijk om voor het slapen gaan alle binnendeuren te sluiten. Dit houdt de rook langer bij u weg, vertraagd de brandontwikkeling en geeft u een paar minuten meer de tijd om te vluchten.

9. Vluchtplan: Houd uw vluchtroute vrij van obstakels (uw vluchtweg is minimaal 85 cm breed) en uw vluchtsleutel altijd bij de hand of op een vaste plek bij de deur, zodat u bij brand snel uw huis kunt verlaten.

10. Telefoon: Heeft u altijd een opgeladen telefoon bij de hand? Zorg altijd voor een opgeladen telefoon en zet telefoon- nummers van buren in uw telefoon, zodat u in geval van nood meteen kan bellen. Bel vanaf een veilige locatie 112, het liefst buiten op een veilige afstand van de brand.

Kunt u zelf geen rookmelder plaatsen?
Schakel dan het Rookmelderteam van de Nederlandse Brandwondenstichting in. Meer dan 2.500 opgeleide vrijwilligers staan voor u klaar en plaatsen kosteloos uw rookmelders als u dit zelf niet kunt: T: 0251-275590 -> bereikbaar: ma t/m vrij van 09.00 tot 17.00 uur.

Kijk voor meer informatie en praktische tips op www.brandweer.nl/brandveilighe... en test hoe goed u voorbereid bent op brand op www.verkleindekansopbrand.nl