Voorkom valpartijen

Wist u dat 30% van de 65-plussers in Nederland ten minste één keer per jaar valt? Dat zijn 230.000 mensen per jaar en voor een aanzienlijk deel van hen blijft het niet bij een blauwe plek. 

Valpartijen zijn daarmee oorzaak nummer 1 van botbreuken bij ouderen.  Struikelen in of om de woning veroorzaakt vaak een valpartij. Bijvoorbeeld door een oneffen tuinpad, te hoge drempels of opstap, een gladde ondergrond en het ontbreken van aanpassingen, zoals:

  • een (extra) trapleuning
  • een tweede toilet
  • toiletverhoging
  • wandbeugels
  • douchezitje
  • een vlakke douche

Woningaanpassing loont
Door vroegtijdig uw huis te controleren op verbeterpunten en deze aan te pakken, vermindert u het risico dat u (blijvend) letsel oploopt door een valpartij. Doe de Huistest en inventariseer de ‘zwakke plekken’ van uw woning. Het is belangrijk om deze in kaart te brengen, want ouderen in een onveilig huis maken bijna 2,5 keer zoveel kans om te vallen dan hun leeftijdsgenoten in een veiliger woonomgeving (NICE, 2006). Uit onderzoek naar het effect van preventieve woningaanpassingen blijkt dat het aantal valincidenten met 30 tot 40 procent wordt gereduceerd wanneer de woning tijdig wordt aangepast (Clemson, 2008). Als u preventief maatregelen neemt, dan levert u dit vele gezonde levensjaren op. 

Dit onderzoek is uitgevoerd door Veiligheid.nl.

Interesse in een huisbezoek?

Mijn Huis Op Maat werkt samen met veel gemeenten. Daar kunnen vrijwillige woonadviseurs op huisbezoek komen.

Woonadviseur vragen

Vrijwilligers corner

Bent u vrijwillige woonadviseur voor Mijn Huis Op Maat? Meld u aan bij de vrijwilligerscorner.

Naar de vrijwilligerscorner