Geldzaken

Uw woning tijdig aanpassen en hoe u dit betaalt. Er zijn veel kleine maatregelen die u kunt nemen om tot op hoge leeftijd veilig en comfortabel te wonen. Maar er zijn ook meer ingrijpende maatregelen die meer geld kosten.

Denk daarbij aan een aanbouw of het verbouwen van de garage tot slaapkamer inclusief een badkamer. Dit wordt voornamelijk overwogen bij een koopwoning, omdat de kosten al snel oplopen tot 30.000 euro of meer. Een huurwoning komt hier eigenlijk alleen voor in aanmerking als het strikt noodzakelijk is en er geen andere mogelijkheden zijn. Werkt de verhuurder mee dan kunnen de kosten soms via de Wmo of een eventuele huurverhoging worden betaald.

Om prettig oud te worden in uw eigen woning, is het slimmer om bepaalde maatregelen al te nemen voordat deze noodzakelijk zijn. Hierdoor geniet u langer en komt een eventuele verbouwing niet ongelegen wanneer zich al daadwerkelijk fysieke problemen voordoen.

Als u het geld hebt liggen, dan kunt u het wellicht van uw spaargeld betalen. Gunstiger kan zijn om het bedrag te lenen via een aanvullende hypotheek. Aangezien het een verbouwing van uw eigen woning betreft, is de rente aftrekbaar. Een aanbouw veroorzaakt vrijwel altijd een waardevermeerdering van uw huis. 

Vanaf 2014 is het niet meer mogelijk om de kosten voor een medisch noodzakelijke woningaanpassing af te trekken van de belasting.

Blijverslening  en Verzilverlening

Sommige gemeenten bieden hun inwoners aan een Blijverslening of Verzilverlening af te sluiten. Dit is een nieuwe mogelijkheid om geld te lenen om een woningaanpassing te financieren. Uw gemeente en/of provincie maakt deze leningen mogelijk. Hiervoor stellen zij geld beschikbaar in een fonds bij SVn (Stimuleringsfonds Volhuisvesting). Uw gemeente of provincie stelt voorwaarden op waaraan u moet voldoen om voor de Blijverslening of Verzilverlening in aanmerking te komen. Deze voorwaarden kunnen daarom per gemeente en/of provincie verschillen. Meer informatie vindt u bij SVn.

De Consumentenbond schreef een uitgebreid artikel over de mogelijkheden om de overwaarde van een koopwoning te verzilveren. "Overwaarde van je huis opnemen: Hoe doe je dat?"

Ook Nieuwsuur besteedde aandacht aan "Hoe haal je geld uit je stenen?"